Myyjiä on puolen kymmentä ja valikoimista löytyy sesongin mukaista villiä ja oikeasti tuoretta kalaa.
Oikeasti tuore on harvinaista nykyään. Katsokaa tarkkaan kauppahallien, torien ja kauppojen kalatiskien kaloja. Kuinka moni täyttää niistä seuraavat kriteerit:
1. kalan pinta on tasainen, kiiltävä, kostea mutta limaton
2. silmät ovat kiiltävät ja pulleat
3. kalan yleisolemus on kiinteä ja napakka
4. kidukset ovat punaiset
5. kala on uinut vielä edellisenä päivänä
Pitää siis kysyä "Koska kala on viimeksi uinut?" eikä "Onko kala vielä tuoretta?". Viikonkin vanha kala on määritelmän mukaan tuoretta.
Nyt on vielä lohisesonki. Villiä merilohta saa tästä eteen päin varmuudella vielä viikon verran ehkä hieman pidempään. Suurta kalaa myytiin fileenä 16 euroa kilolta. Ja hiemen pienempiä kaloja sai kokonaisena eli pyöreänä kahdeksaan euroon kilo!
Kylmä vesi ja tuulet ovat tuottaneet hyvät kalansaaliiti lähellä rantaa kalastaville.
Ensihätään ostin kalan, josta toinen file oli leikattu pois. Päästä ja ruodoista tulee hieno keiton liemi ja filettä grillaillaan vielä tänä iltana.
Tuoretta ja villiä kalaa: Porin Kala, Markku Riuttala KY |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Anna palautetta