maanantai 20. lokakuuta 2014

Syksyinen siikakeitto Merikarvian kalasta ja Luvian siikleistä

Nyt on syksyn siika-aika parhaimmillaan. Porin torin kalakauppiailla oli tarjolla upeita kilon - kahden kaloja huimaan 10 - 12 euron kilohintaan (avattu kala).

Kuvan kalan paino oli hieman reilu kilo. Perunoita oli myös kilon verran ja sipuleita kolmannes perunoiden määrästä. Tästä saa keittoa reilut kolme litraa eli ainakin 6 - 8 annosta.


Jälleen kerran kalakeiton salaisuus piilee liemessä, joten sellainen tehdään päästä, nahoista ja ruodoista ynnä maustepippureista. Keitetään 1,5 litrassa vettä kymmenisen minuuttia, annetaan tasaantua ja siivilöidään liemi talteen.


Liemen sekaan nyt perunat reiluina lohkoina ja sipulit peukalonpään kokoisina. Keitetään hieman ja lisätään kalat melko suurina paloina. Loppuhaudutusta pienellä lämmöllä, jottei mene mössöksi. Maustetaan nipullisella silputtua tilliä ja purkillisella kermaa. Suolaan maun mukaan.


Keiton voi tehdä myös kirkkaaseen liemeen, jolloin kerma korvataan kunnon klöntillä voita.
Parhaiten keiton kanssa sopii Oululaisen jälkiuunileipä. Myös erilaiset näkkileivät käyvät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta