Tutustuin lehtikaaliin alunperin jo 80-luvulla Saksassa. Tuhti syksyinen ruoka oli Grünkohl mit Pinkel (kuvia löytyy googlaamalla). Rasvamakkaran ja sanan Pinkel yhteyttä voi tutkia sanakirjan avulla.
Oma lehtikaali-innostukseni alkoi 2000 luvun alussa, kun keksin istuttaa niitä kasvimaalleni. Loppusyksyyn mennessä ne olivat kasvaneet reiden korkuisiksi pensaiksi, joista sai pakkasen puremia, maukkaita lehtiä pomia muhennoksiin. Rusakoille lehtikaali oli suurta herkkua, minkä ansiosta meillä syötiin usein myös jänispaistia, keittoa ja ihanaa filettä.
Lehtikaali "Kale" tuli muutama vuosi sitten suureen muotiin. Parhaimmillaan parin rimpulalehden kilohinta oli Lahden Karismassa 65 euroa! Keskenkasvuisilla lehtikaalin taimilla ei ole kuitenkaan paljoakaan tekemistä loppusyksyn herkun kanssa.
Lehtikaali on ainoa tiedossani oleva avomaan vihannes, jonka satokausi voi jatkua jouluun saakka.
Tästä kasasta saa riivittyä lehdet hienoon pastaan.
Kuullotetaan aluksi öljyssä tai voissa pannulla.
Lisätään sekaan avokadon lohkoja ja reilusti paahdettujaa auringonkukansiemeniä.
Haudutetaan pannussa kerman kera. Kookosmaito sopii myös. Maustetaan mustapippurilla, suolalla ja tilkalla sitruunan mehua.
Juustoraaste kruunaa annoksen. Parmesanin lisäksi myös vanha Gouda tai Cheddar sopivat mainiosti. Ja miksei vegaaninenkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Anna palautetta