perjantai 27. kesäkuuta 2014

Merikarvian lohta Juhannuksena

Juuri nyt on merilohen, siis villin ja vapaan merilohen sesonki. Juhannuksen alla Porin torilla oli komeita jötkyjä, kilohinta kokonaisena ja puolikkaana 8 euroa. Ostin lohen pyrstyöpalan painoltaan vajaat 2,5 kiloa.
Siitä tehtiin kolmea eri ruokaa neljälle henkilölle.

Halkaisin aluksi pyrstön pituussuuntaan. Paksusta osasta tuli neljä suurta medaljonkia ja kapeampi pää graavattiin.



Loppuosa on nyt puutapeilla kiinntetty leveään lautaan. Olen kalaan jättänyt selkäruodon, koska se suojaa lihaa hiiltymiseltä. Tapit saa kiinnitettyä, kun työntää puukon kalan läpi puuhun ja avartaa hieman. Lohen voi myös tässä vaiheessa suolata. Suolaus onnistuu myös vasta syödessä.
Aikaa loimutukseen tarvitaa noin kaksi tuntia. Liekit eivät saa koskea kalaan, vaan homma perustuu säteilylämpöön. Kun kämmenselkää ei pitempään pysty pitämään kalassa kiinni, on lämpötila sopiva.

Kalan pinta pääsi tässä tummumaan, mutta oli sisältä vielä mehevää. Lisukkeena salaattia ja valkoviiniä. Hieno Juhannusaaton iltaruoka.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta