tiistai 7. tammikuuta 2014

Joulunajan villiruoka

Joulusta ja vuodenvaihteesta selvittiin hyvin vaan ei liian syöneenä. Perinteiset jouluruuat eivät ole varsinaisesti villejä, mutta jotain villiäkin mukaan mahdutettiin.

Aluksi kuitenkin siasta. Porin kauppahallista tuli ostettua joulunalusviikonlopuksi kuusi (= 8,5 kg) suolattua sianpotkaa. Valmistin niille omasta päästä Jerkkikastikkeen, hieroin pintaan ja paistoin uunissa rapeaksi viitisen tuntia.

Hyvin kävivät kaupaksi viidelletoista syöjälle. Ylikin aluksi jäi, mutta kaikki syötiin. Jerkkikastikkeessa oli neilikka ja muskottipähkinä reilusti yliedustettuna, mutta seuraavalla kerralla osaan balanssoida paremmin.

Sianpotkat ovat herkullisia. Suosittelen.



Sitten villiruokaa:.

Joulupäivän aterian kruunasivat paistetut metson rintalihat. Rangoista ja loppulihoista valmistin kermaisen keiton juuresten kanssa.

Lipeäkalaa herkuteltiin Tapaninpäivänä. Lipeäkala, paksu valkokastike ja jauhettu maustepippuri maistuvat taivaalliselta.

Muut joulukalat olivat tällä kertaa sillien ja silakoiden lisäksi kylmäsavustettua ja graavattua norjanlohta ja kirjolohta. Luonnon kalaa ei ollut valitettvasti saatavilla.

Silakat tehtiin fileestä itse. Aluksi marinadiin suolaa, vettä ja etikkaa. Seuraavana päivänä kypsyneet fileet varsinaiseen maustekastikkeeseen. Toiseen limettiä, sokeria, hieman suolaa ja öljyä. Toiseen punasipulia, yrttejä, sokeria, suolaa ja öljyä.

Islannin sillin fileerasin ja leikkasin paloiksi. Kastike etikasta, vedestä ja sokerista. Mausteeksi murskattuja maustepippureita ja laakerinlehti.

Uuden vuoden otimme vastaan Porissa, jonka torilta luonnonkalaa vielä saa.

Juuri pyydetystä voissa paistetut silakat maistuivat perunamuusin ja jugurtti-tillikastikkeen kanssa.

Suolistetut, kokonaiset siiat laitoin sellaisenaan uuniin, ilman suolaa. Kypsistä kaloista irroitellaan lihat ja ripotellaan päälle öljy-sitruuna-valkosipuli-suola -kastiketta. Lisäksi uunissa suurina lohkoina kypsennettyjä juureksia ja korianteri-limetti-jugurtti -kastiketta.

Melkein puolen kilon ahvenista leikkasin fileet, jotka paistettiin voissa grahamjauho-suola -seoksessa leivitettynä. Lisukkeena salaattia, suppilovahverokastiketta, korianteri-limetti-jugurtti -kastiketta sekä limetin ja suolan kanssa muussattua kypsää avokadoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta