Matsutake eli männyntuoksuvalmuska on haasteellinen sieni. Itse olen niitä kahdesti elämässäni löytänyt. Pohjoisesta, kuivalta mäntykankaalta elokuun loppupuolella. Karuista kohdista, joissa ei kasva varvikkoa vaan ainoastaan jäkälää. Kun sienen on kerran tunnistanut erityisesti voimakkaasta, eksootisen parfyymisesta tuoksusta, ei sitä voi enää toiseen sieneen sekoittaa. Paitsi näöltä. Kaulusvalmuskat säikäyttivät useaan otteeseen.
Suurimman löytämämme sienen valmistimme pieneksi alkupalaksi kolmelle. Pilkottu sieni ilta-auringossa.
Paistetaan voissa ruskeaksi molemmilta puolilta. Hieman suolaa. Asetellaan lautaselle. Lisukkeeksi voi lautaselle laittaa lusikallisen turkin jugurttia (10%). Nautitaan hartaudella makua ihastellen ja ihmetellen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Anna palautetta