Tae Hye alias Mikael Niinimäki kirjoitti mainiossa Suomalainen
Zen-opas -kirjassan muistaakseni jotain myös syömisestä. Kirjaa en saa juuri
nyt käsiini, kun se on tyttäreni jäljiltä jossain varastossa.
Zenin perusperiaatteet ovat ihmismielen hienoimpia käytäntöön
sovellettavia ajatuksia. Ne voi kiteyttää muutamaan yksinkertaiseen
periaatteeseen. Ensimmäinen niistä on tietoinen läsnäolo. Toinen on myötätuntoinen,
hyväksyvä asenne. Kolmas on levollisuus. Ei turhaan murehdita asioita.
Olematta Zen-munkki, kuten Mikael Niinimäki tai edes
mikään Zen-oppinut, rohkenen esittää Zen-ruokailun viisi periaatetta. Ne
kaikki alkavat sanalla ”nauti”.
Eilen aamutelkkarissa toimittaja kysyi
ravitsemusasiantuntijalta, kumpi on terveellisempi omena vai banaani. ”Väärä
kysymys” oli ilahduttava vastaus. Ruokavalio ratkaisee. Ensimmäinen
Zen-ruokailun ohje siis kuuluu: Nauti monipuolisesta ruokavaliosta. Syö
värikästä, terveellistä ja kasvispainotteista ruokaa. Syö kaikkea. Syö
sopivasti.
Älä ajattele proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja,
ravintolisia, vitamiineja, hivenaineita, kolesterolia, aminohappoja tai myrkkyjä
kuten dioksiinia. Ajattele ihania ruuan raaka-aineita: juureksia, hedelmiä,
kaloja, riistaa, hyvää lihaa, marjoja, sieniä ja erityisesti ihania silakoita,
jotka nyt menevät eläinten rehuksi. Toinen Zen-ruokailun ohje siis kuuluu:
Nauti hyvistä raaka-aineista. Hae ne mahdollisuuksiesi mukaan itse luonnosta
tai edes kauppatorilta.
Televisio on nykyisin pullollaan ruokaohjelmia. Osa niistä
on todella ahdistavia mutta joukosta löytyy myös helmiä - ruokaa, kulttuuria ja
rentoa ruuan laittoa yhdistäviä ohjelmia. Ruuan tekeminen on nautinnollista
varsinkin, kun saa käyttää laadukkaita raaka-aineita, aikaa on riittävästi,
mukavia ihmisiä ympärillä ja välineet kohdallaan. Nuotiolla kokkaaminen voi
olla yhtä nautinnollista kuin huippukeittiössäkin. Asenne ja se mitä ollaan tekemässä
ratkaisevat. Kolmas ohje: Nauti ruuan tekemisestä.
Ihminen pystyy syömään aterian muutamassa minuutissa. Ylensyöminenkin
onnistuu käden käänteessä. Nopeasta syömisestä ei jää mitään mieleen. Nopeasta ylensyömisestä tulee
varmuudella paha olo.Ota käteen kaunis porkkana. Puraise ja pureskele hitaasti. Tunne kuinka sitä
rouskutat. Tiedosta sen makea aromi. Laita perunan päälle voita. Syö
savusilakka nautiskellen. Tai kuivattua poronlihaa. Neljäs ohje: Nauti hitaasti syömisestä.
Parasta ruokailua on hyvässä seurassa syöminen. Laitetaan pöytä
koreaksi. Tehdään yhdessä hyvää ruokaa hienoista raaka-aineista, kiireettä.
Jäähdytetään juomat sopivan lämpöisiksi. Seurustellaan ja nautitaan ateriasta.
Viides ohje: Nauti yhdessä syömisestä.
Tässä ne vielä ovat. Viisi Zen-ruokailun ohjetta:
1. Nauti
monipuolisesta ruokavaliosta
2. Nauti
hyvistä raaka-aineista
3. Nauti
ruuan tekemisestä
4. Nauti
hitaasti syömisestä
5. Nauti
yhdessä syömisestä.
Myskikurpitsoista saa erinomaista ja täyteläistä iloisen väristä keittoa |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Anna palautetta