Hyväksyvä tietoinen läsnäolo eli tietoisuustaidot (mindfulness)
on saanut perusajatuksensa budhalaisesta filosofiasta olematta kuitenkaan
millään tavalla uskonnollista hapatusta.
Zen on länsimaissa tunnetuin budhalainen suuntaus.
Zen
asenteeseen törmäsin ensikertaa Pirsigin klassikkokirjaa Zen ja moottoripyörän
kunnossapito lukiessani.
Ilahduttava lukukokemus oli Tae Hyen (alias Mikael Niinimäki)
Suomalainen Zen-opas. Jyvälle pääsee jo kirjan esittelytekstistä.
”Mitä on Zen? Zen on elämää juuri sellaisenaan: samat
jokapäiväiset ilot ja surut, samat arkiset askareet. Zen on luonnollinen tie mielenselkeyteen. Zenin harjoittamiseen ei tarvita
välttämättä temppeleitä, kaapuja eikä teeseremonioita. Mietiskelyä voi
harjoittaa koivun juurella istuen, puistossa kävellen tai vaikkapa saunan
lauteilla hiljentyen.
Suomalainen Zen-opas kertoo, miten voimme elää Zen-elämää
hetkestä hetkeen tyyninä ja valppaina arkisissa toimissamme. Zen-mietiskelyn
avulla myös stressistä tai masennuksesta kärsivälle voi avautua tie
mielenrauhaan.
Mietiskely ei ole keino saavuttaa jokin pää määrä. Se on
samalla sekä keino että päämäärä. Kun istutaan hiljaa, niin istutaan hiljaa. Siinä
koko juttu.”
Zen mieltä sanotaan myös aloittelijan mieleksi.
Sitten ruokaan.
Kirjakauppojen hyllyt ovat nykyään täynnä toisiaan upeampia
ja värikkäämpiä kokkauskirjoja. Telkkari on pullollaan erilaisia
kokkausohjelmia. Suomalaisia ruokablogeja on top100-sivustollakin satoja.
Kokkaus on in. Ähky on suuri. Ähky ei ole Zeniä.
Kokkaus on nautinnollista silloin, kun sitä tehdään
Zen-asenteella. Juuri siitä on kyse myös Villiruokablogissa. Luonnon omista, innostavista
raaka-aineista ruuan tekemisen koko prosessi,
metsästä tai veden ääreltä lautaselle ja aterian yhdessä nauttiminen on se juttu. Se on keino ja päämäärä. Kun tehdään villiruokaa, niin tehdään villiruokaa.
metsästä tai veden ääreltä lautaselle ja aterian yhdessä nauttiminen on se juttu. Se on keino ja päämäärä. Kun tehdään villiruokaa, niin tehdään villiruokaa.
Jalojen kalojen vettä - Inarijärvi.
Uistelu on suomalaisen Zenin alalaji.
Nyt pääsee suunnittelemaan jo ruuan laittoa - Inarijärven lohta ja haukea.
Uistimen heittäminen on myös yksi Zenin alalaji.
Jaa taas pääsee suunnittelemaan ruokaa - nyt harjuksista.
Lohen hidas loumuttaminen tervastulilla illan hämärtyessä on oikeaa super Zeniä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Anna palautetta