Viimeksi kuusi vuotta sitten löytyi Inarista runsaasti matsutakeja (männyntuoksuvalmusta). Sen jälkeen vain muutamia satunnaisesti. Pari kertaa olen aiheesta tähän blogiin postannutkin: Matsutake ja Matsutake supervuosi 2014
Nyt näyttää supervuosi toistuvan eikä ole vielä edes syyskuu.
Matsutekekeitto suomalaisittain valmistuu sienistä, sipulista, kermasta, voista ja suolasta: Kuullotetaan sipulit. Lisätään viipaloitu sieni ja hieman jauhoja. Annetaan muhia. Lisätään kerma ja vetta. Suolaa maun mukaan.
Mausteita ei kannata käyttää, koska ne peittäisivät matsutaken intensiivistä ja parfyymistä tuoksua.
PS. Japanilainen varmaan itkisi nädessään alla olevan raaka-ainekuvan. Siellä suunnalla kuulemma yksikin pieni sieni voi maksaa satasia. Tähän keittoon niitä meni lähes kymmenen.
Vuoden kaksi ensimmäistä |
Matsutaken kasvuympäristöä, kuivaa mäntykangasmetsäää |
Todistusaineistoa |
Perusraaka-aineet: reilusti sipulia ja sieniä |
Lopputolos ei kuvana ole makunsa veroinen |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Anna palautetta