Viisitoista miljoonaa kiloa silakkaa!
Silakka on loistava, herkullinen ja terveellinen kala. Sen pyynti
on ekologista ja kestävällä pohjalla. Se on myös edullista. Kokonaisia kaloja saa muutamalla eurolla ja valmiita
fileitä 7 -9 eurolla kilo.
Miksi silakkaa ei sitten syödä? Kyse on tietämättömyydestä, väärästä
ja vanhentuneesta tiedosta.
Asiantuntijoiden mukaan eväkkäisiin kertyvän dioksiinin
mahdolliset riskit ovat huimasti pienemmät kuin kalasta saatavat terveyshyödyt.
Silakoiden hyvät rasvahapot suojaavat muun muassa sydäntaudeilta ja
masennukselta (Tiede lehti 9.1.2014).
Silakoiden myrkkypitoisuudet ovat laskeneet noin 2,8
prosenttiyksikön vuosivauhtia. Kokonaislasku 70-luvun lopulta on lähes 90 %, ja
jatkuu yhä (Tiedetuubi 20.2.2014 viitaten Airaksisen raporttiin).
Onko silakka terveellistä ruokaa? Kyllä on. Silakassa on
enemmän sydämelle hyviä omega-3-rasvahappoja kuin monessa muussa kalassa.
Omega-3-rasvahapot ehkäisevät valtimoiden kovettumista ja sepelvaltimotautia ja
pienentävät infarktin vaaraa. Lisäksi silakassa on D-vitamiinia ja sen
proteiinikoostumus on hyvä. (Ympäristötutkija Jouni Tuomisto Terveyden ja
hyvinvoinnin laitokselta 31.8.2015).
Viidentoista miljoonan silakkakilon popsiminen olisi siis samalla
merkittävä suomalainen kansanterveydellinen teko. Se tarkoittaisi kulutuksen
kymmenkertaistamista. Kahden kolmen vuosittaisen silakka-ateriaan sijaan silakoita
kahden viikon välein, ja sitten jatkossa kerran viikossa. Nam.
Ei sitten muuta kuin huomenna torille (jos sellainen
luksuspaikka vielä läheltä löytyy) tai markettiin silakoita ostamaan!
Itse tehtyjä maustesilakoita |
Paistetut silakat salaatin kera |