torstai 2. heinäkuuta 2015

Tuore kala

Kokonaisen tuoreen kalan tunnistaa seuraavilla viidellä kriteerillä:

1. kalan pinta on tasainen, kiiltävä, kostea mutta limaton (0 - 2 pistettä)
2. silmät ovat kiiltävät ja pulleat (0 - 2 pistettä)
3. kalan yleisolemus on kiinteä ja napakka (0 - 2 pistettä)
4. kidukset ovat punaiset (0 - 2 pisteettä)
5. kala on uinut vielä edellisenä päivänä (0 - 2 pistettä)

Jos kalaa ostaa valmiina fileenä, kannattaa huomio kiinnittää lihan kiinteyteen ja kimmoisuuteen. Jos sormella painaa, ei saa jäädä pysyvää lommoa. Kala ei saa olla halkeillutta tai löysän näköistä. Fileen alkuperäinen leikkausmuoto pitää olla tallella.

Ja sitten vielä muutama esimerkki yllä olevien kriteerien perusteella:
 
Täyden kympin taimen ja rautu juuri uisteltuna Inari-järvellä:


Ysin iso siika torilta ostettuna. Kiduksen väriä ei päässyt enää  tarkastamaan. Muuten yleisolemus on todella kaunis.


Kahdeksikon - yhdeksikön pienehköjä siikoja torilta. Verkolla saadun kalan pinnan tunnistaa. Silmät ehkä jo hivenen painuksissa.


Kympin kaloja torilta tammikuussa.


Omalla verkolla juuri saatuja kympin kaloja.


Juuri ongittuja kympin kaloja.


3 kommenttia:

  1. Nykyään meidän prismassa on taulu, josta näkee pyyntipäivän tuoreena myytävästä kalasta. Aikasemmin sitä oli noloa kysellä ja vielä nolompana henkilökunta vastasi.

    Kotona olen kalastanut niin paljon, että mun käsitykseni tuoreesta kalasta on vähän toinen kuin useimmilla. Mun mielestä kala on tuoretta, kun se on aamulla nostettu ja siirtyy siitä joko suolaan kylmään tai kattilaan/savustuspönttöön/pannulle tai pakastetaan.

    No, mun käsitys kalastamisesta on verkkojen soutaminen järveen ja niiden tarkastaminen. Enhän mä ole eläissäni yhtään kalaa tappanut tai siivonnut. 5 vuotiaasta on joutunut joka aamu soutamaan kesällä, erottaa tuoreen kalan ihan jo hajustakin. Surullista, mutta perkkaamiseen ja filerointiin en kelvennut mukaan lähemmäs kolmikymppisenäkään. Nyt se on myöhästä.

    VastaaPoista
  2. Taitaa nuo infotaulut olla jo aika yleisiä. Harvoin kohdalle sattuu, että kala olisi vain vuorokauden vanhaa.

    Kun ihan juuri elävästä peratun kalan valmistaa, kipristelee liha. Paistaessa sen erityisesti huomaa. Kala on oikeasti parhaimmillaan, kun se on hiukan saanut viileässä levätä.

    Koskaan ei ole liian myöhäistä ruveta kalan käsittelyä opiskelemaan. Minulla on tarkoitus aiheesta vielä tehdä joitan opetusvideoita kunhan ehdin.

    VastaaPoista
  3. Odotan innolla ehtimistä! Koskaan ei ole mikään myöhäistä, mutta kädestä pitäen opetusta ei ole enää tarjolla :(

    VastaaPoista

Anna palautetta