perjantai 13. helmikuuta 2015

Paistettu norssi on suurta herkkua

Norssi (eli kuore) on loistava kala. Siinä on miellyttävän mieto maku ja paistettuna sen pehmeä ruoto häviää. Isotkin kalat voi syödä kokonaisina, ruotimatta.

Tuore norssi tuoksuu voimakkaasti kurkulle. Valmistettaessa tuoksu häviää kokonaan. Monenlaiset liotus-, suolaus-, jääkaapissa säilytys- ja etikointiohjeet ovat täysin turhia. Oikeastaan ihmettelen, miten ne ovat aikoinaan edes syntyneet.

Häpeissäni näin jälkikäteen myönnän itsekin aikanaan kärsineeni näistä ennakkoluuloista. 90-luvulla Saimaan Louhivedellä paikallinen isänstä vielä nuottasi ja saaliina oli pääosin kaunista pientä kuoretta. Vaikka tarjolla olisi ollut, en niiden herkullisuutta tajunnut. En edes ymmärrä, mistä tämä ennakkoluulo oli tullut. Vastaavia vääriä uskomuksia ihmisillä on monia kaloja kohtaan. Kaikki suomalainen tuore kala on oikein valmistettuna herkullista.

Kuvassa reilun kokoisia norsseja Porin torilta.


Peratut ja huuhdotut kalat leivitetään ruisjauho-suola -seoksessa.


Paistetaan voissa kullan ruskeiksi ja tarjotaan salaatin tai juuresten kanssa. Turkin jugurtista saa hyvän kastikkeen sekoittamalla muutamaan desiin nipun silputtua tilliä, puolikkaan sitruunan mehu, suolaa ja hieman sokeria.


2 kommenttia:

  1. Eipä ole tullut kuoretta tehtyä. Jotenkin sitä aina turvautuu niihin tuttuihin ja turvallisiin kalalajeihin. Täytyisi varmaan kokeilla jos joskus käsiini löydän. :)

    VastaaPoista
  2. Aika harvoin kuoretta on tarjolla. Paras mahdollisuus on keväällä torilta (ainakin Porissa ollut tarjolla). Jäiden lähdön jälkeen olen esim. Vaasan saaristosta silakkaverkolla saanut. Myös järvialueilla nuottaamisen yhteydessä kuoretta tulee ... Toivotatvasti herkkua vielä käsiisi saat.

    VastaaPoista

Anna palautetta