sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Norssi ja makea parsa



Kuore eli norssi (Osmerus eperlanus) on pienehkö sisä- ja murtovesien kala, joka kuuluu lohikaloja muistuttavien kuorekalojen lahkoon. Kuore on läpikuultava, vihertävän kellertävä ja kyljistään hopeanhohtoinen kala, jolla on suuri, terävähampainen suu ja lohikalojen tapaan rasvaevä selkäpuolella lähellä pyrstöä.
Lajin liha on valkoista ja kiinteää ja varsin maukasta. Maku muistuttaa kuhaa. Kuore tunnetaan myös kurkkua muistuttavasta hajustaan (= tuoksustaan) (Wikipedia).

Maaliskuisen pilkkireissun tuloksen pakkasessa on vielä muutama pussillinen ihania norsseja.


Ateriakokonaisuus syntyi ruisjauhoissa leivitetyistä ja voissa paistetuista kaloista, peruna-porkkanamuusista, makeasta höyrystetystä parsasta sekä suppilovahverokastikkeesta (laitan erillisen ohjeen). Värikäs salaatti kuuluu itseoikeutetusti mukaan ateriaan.


Paistetun kalan kruunaa sitruuna- tai limettilohko. Norsseja paistelin kaksi pannullista neljälle syöjälle. Norssin hieno puoli on ruodon totaalinen häviäminen paistettaessa. Maku on miellyttävä ja tuntuu olevan teinienkin suosiossa.



2 kommenttia:

  1. Melkoinen pilkkireissu, jos norssia nousee noin paljon. Kuoretta on tullut isompisilmäisissä kalaverkoissa ihan sivutuotteena. Erittäin hyvä kala, kivaa että sen arvostus on myös nousussa!

    VastaaPoista
  2. Kahdessa tunnissa Porin Reposaaren edustalta pilkittiin 144 kpl, painoltaan yli 5 kg.

    VastaaPoista

Anna palautetta