torstai 14. tammikuuta 2016

Zen-ruokailu - viisi ohjettaTae Hye alias Mikael Niinimäki kirjoitti mainiossa Suomalainen Zen-opas -kirjassan muistaakseni jotain myös syömisestä. Kirjaa en saa juuri nyt käsiini, kun se on tyttäreni jäljiltä jossain varastossa.

Zenin perusperiaatteet ovat ihmismielen hienoimpia käytäntöön sovellettavia ajatuksia. Ne voi kiteyttää muutamaan yksinkertaiseen periaatteeseen. Ensimmäinen niistä on tietoinen läsnäolo. Toinen on myötätuntoinen, hyväksyvä asenne. Kolmas on levollisuus. Ei turhaan murehdita asioita.

Olematta Zen-munkki, kuten Mikael Niinimäki tai edes mikään Zen-oppinut, rohkenen esittää Zen-ruokailun viisi periaatetta. Ne kaikki alkavat sanalla ”nauti”.

Eilen aamutelkkarissa toimittaja kysyi ravitsemusasiantuntijalta, kumpi on terveellisempi omena vai banaani. ”Väärä kysymys” oli ilahduttava vastaus. Ruokavalio ratkaisee. Ensimmäinen Zen-ruokailun ohje siis kuuluu: Nauti monipuolisesta ruokavaliosta. Syö värikästä, terveellistä ja kasvispainotteista ruokaa. Syö kaikkea. Syö sopivasti. 

Älä ajattele proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, ravintolisia, vitamiineja, hivenaineita, kolesterolia, aminohappoja tai myrkkyjä kuten dioksiinia. Ajattele ihania ruuan raaka-aineita: juureksia, hedelmiä, kaloja, riistaa, hyvää lihaa, marjoja, sieniä ja erityisesti ihania silakoita, jotka nyt menevät eläinten rehuksi. Toinen Zen-ruokailun ohje siis kuuluu: Nauti hyvistä raaka-aineista. Hae ne mahdollisuuksiesi mukaan itse luonnosta tai edes kauppatorilta.

Televisio on nykyisin pullollaan ruokaohjelmia. Osa niistä on todella ahdistavia mutta joukosta löytyy myös helmiä - ruokaa, kulttuuria ja rentoa ruuan laittoa yhdistäviä ohjelmia. Ruuan tekeminen on nautinnollista varsinkin, kun saa käyttää laadukkaita raaka-aineita, aikaa on riittävästi, mukavia ihmisiä ympärillä ja välineet kohdallaan. Nuotiolla kokkaaminen voi olla yhtä nautinnollista kuin huippukeittiössäkin. Asenne ja se mitä ollaan tekemässä ratkaisevat. Kolmas ohje: Nauti ruuan tekemisestä.

Ihminen pystyy syömään aterian muutamassa minuutissa. Ylensyöminenkin onnistuu käden käänteessä. Nopeasta syömisestä ei jää mitään mieleen. Nopeasta ylensyömisestä tulee varmuudella paha olo.Ota käteen kaunis porkkana. Puraise ja pureskele hitaasti. Tunne kuinka sitä rouskutat. Tiedosta sen makea aromi. Laita perunan päälle voita. Syö savusilakka nautiskellen. Tai kuivattua poronlihaa. Neljäs ohje: Nauti hitaasti syömisestä.

Parasta ruokailua on hyvässä seurassa syöminen. Laitetaan pöytä koreaksi. Tehdään yhdessä hyvää ruokaa hienoista raaka-aineista, kiireettä. Jäähdytetään juomat sopivan lämpöisiksi. Seurustellaan ja nautitaan ateriasta. Viides ohje: Nauti yhdessä syömisestä.

Tässä ne vielä ovat. Viisi Zen-ruokailun ohjetta:
1.                         Nauti monipuolisesta ruokavaliosta
2.                         Nauti hyvistä raaka-aineista
3.                         Nauti ruuan tekemisestä
4.                         Nauti hitaasti syömisestä
5.                         Nauti yhdessä syömisestä.


Myskikurpitsoista saa erinomaista ja täyteläistä iloisen väristä keittoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta