sunnuntai 2. elokuuta 2015

Se aito sienikastike - lisäksi laktoositon ja gluteiiniton



Saksalainen olut pannaan vuosisataisten perinteiden ja ”Reinheitsgebotin” mukaisesti ainoastaan kolmesta eri raaka-aineesta – vedestä, maltaista ja humalasta.

Sienikastikkeiden nettiohjeista löysin seuraavia ainesosia: sienet, sipuli, valkosipuli, purjosipuli, valkopippuri, mustapippuri, curry, sokeri, soijakastike, chilikastike, vehnäjauho, maizena, timjami, rakuuna, tilli, ruokakerma, kuohukerma, maito, basilika, tuorejuusto, sulatejuusto, kasvisfondi, kanaliemikuutiot, lihaliemikuutiot, kasvisliemikuutiot, valkoviini, mäkimeirami, maustepippuri.

Kaikilla ohjeilla tulee varmasti hyvää. 

Villiruoka-asennetta on se, että hyvä maku ruokaan saadaan jo hienoista pääraaka-aineista eikä mausteista. Sienien maku vahvistuu lisäksi pitkään hauduttamalla.

Sienikastike on yleisnimi lukemattomille eri ruokalajeille. Kanttarellikastike, korvasienikastike (muista keittää sienet 2 x 10 min sekä huuhtoa), herkkutattikastike, punikkitattikastike, suppilovahverokastike, vaaleaorakaskastike, sekarouskukastike (muista ryöppäys), matsutakekastike, mustatorvisienikastike, haperokastike jne. ovat omia ruokalajejaan ominaisine makuineen.

Ne voi kuitenkin valmistaa samalla perusreseptillä pääraaka-aineen vaihtuessa. Olueen tarvitaan veden lisäksi kahta raaka-ainetta. Sienikastikkeeseen neljää. Kastike on näin tehtynä laktoositon ja gluteiiniton.

Sienikastike X (riittää 4 – 6 henkilölle):
1 litra sieniä X
1 iso sipuli
2 dl kuohukermaa (Eila)
suolaa.

Sienet ja sipuli pilkotaan peukalon pään kokoisiksi. Haudutetaan pannulla kunnes neste kuivahtaa. Lisätään kerma ja annetaan muhia pienellä lämmöllä ainakin tunti. Vettä voidaan tilkka lisätä, jolloin haudutusaikaa saadaan pidennettyä. Lopuksi maustetaan suolalla. 

Lentäjäsammakko Froggis jossain Inarijärvellä on ilahtunut Matsutakesta.


Matsutakekastiketta, savurautua, pottua ja tomaattia - erämaan gourmeeta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta