tiistai 7. heinäkuuta 2015

Herkullinen kalapöytä helposti

Sinulle on tulossa 20 ruokavierasta. Haluat tarjota jotain maukasta, värikästä, helppoa ja varmasti onnistuvaa. Ratkaisu on kalapöytä. Kesäaikaan sen kruunaavat vielä uudet perunat.

Hyvää tulee jo muutamalla eri kalalla. Tässä esimerkissä sillejä on neljää sorttia. Tarvitaan purkillinen kutakin - maun mukaan erilaisia. Oma lempisillini on Matjes, jonka ostin fileenä ja koristelin pienillä sipulirenkailla. Lisäksi tarjolla oli kylmä- ja kuumasavulohta sekä Skagen-salaattia. Muina lisukkeina keitettyjä kananmunia, sinappi- ja jugurttikastiketta, saaristolaisleipää, tomaatteja, salaatinlehtiä, sitruunanlohkoja ja uusia perunoita.

Kaiken voi tehdä itse, mutta helppouden juju on ostaa tarjottava valmiina. Kehuja tulee kaupasta ostetuilla aineksillakin.
 
Savulohi on monien suosikki ja sitä menee melkein niin paljon kuin tarjolla on. Suositeltava määrä on 50 - 100 g syöjää kohden. Toimeen tulee joko kylmä- tai kuumasavulohella. Kylmäsuvu on riittoisampaa mutta myös kalliinpaa. 

Tarvittavat ainekset kahdellekymmenelle saa reilusti alle satasella. Kallein yksittäinen hankinta on savulohi.

Kriittisin kohta ovat uudet perunat. Analogiaa on kuohuviinin tarjoilun kanssa. Kuohuviinin pitää olla aina kylmää, juuri lasiin kaadettua. Uusien perunoiden on oltava selkeästi kiinteitä, ei lötkyjä, ja
tillillä aromatisoituja. Vinkki: keitä perunoita melkein kypsäksi. Kaada vesi pois ja ripottele tillisilppua päälle. Anna jälkikypsyä kannen alla kymmenien minuuttia ja sitten pöytään.


Sinappi-, tomaatti- ja maustesilliä. Etualalla Matjes.

 

Tarjoilua helpottaa, kun jättää pöydällä lautaselle tilaa.
 

Kylmäsavulohi kannattaa leikata valmiiksi siivuiksi.


Kuumasvulohenkin voi halutessaan siivuttaa annospaloiksi. Ehjänä vaikitelma on kuitenkin kauniimpi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta