maanantai 16. kesäkuuta 2014

Nokkosta ja maitohorsmaa


Ajattelin tänä vuonna tutustua johonkin uuteen villiyrttiin, mutta nokkosen ja maitohorsman avulla pääsee jo hyvin makuun. Omalta pihalta niitä löytyy yli  tarpeen.

Nokkosletut ovat aika perusjuttu eli ohje on sama kuin pinaattiletuissa.

Tällä kertaa tein nokkosista juustoista keittoa: pari litraa nokkosen lehtiä, paketti Koskenlaskijaa, hieman jauhoja suurustukseen sekä vettä, suolaa ja mustapippuria.
Muhennetaan pienityt nokkoset vesitilkassa ja suurustetaan. Lisätään n 1,5 litraa vettä ja Koskenlaskija. Haudutetaan pienellä lämmöllä. Tarkastetaan maku ja nautitaan tuoreen rouheisen leivän kanssa.






Yllä maailman parasta rouheista sämpylää. Vaimon tekemää, resepti salainen.


Maitohorsma on ollut hieman haasteellinen tuttavuus. Muistan ensikokeilun muutaman vuoden takaa Lapin vaellusreissulta. Keräsimme pieniä versoja maanrajaa myöten. Sitkeitä olivat.
Mureampia ovat poikki napsahtavat yläversot. Tosin niiden lehdet ovat jossain määrin kitkeriä tai ainakin voimakkaan makuisia.
Kuvan versot pilkoin ja muhensin voissa. Sekaan laitoin vielä turkinjugurttia, pippuria, hieman hunajaa ja suolaa. Ihan syötävää oli ... edelleen sitä huippureseptia haen.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta