torstai 30. tammikuuta 2014

Rusakko hangelta patavalmiiksi

Kasvimaan reunus on ollut monen rusakon loppu. Kesällä kasvatetut lehtikaalit maistuvat niille alkutalvesta hyvn. Kun kaalit on syöty voi jatkaa viljalla ja heinällä. Parhaimpana talvena ammuin kymmenkunta rusakkoa. Silloin jäniksen filee oli arkiruokaa, älyttömän hyvää sellaista.

Yhdestä neljän kilon rusakosta saa ruokaa suurellekin porukalle. Tapaan tehdä kolme eri ruokalajia. Fileet paistetaan joko alku- tai pääruuaksi. Alkuruoaksi sitä riittää jopa kymmenelle pikku pala. Pääruuaksi neljälle - kuudelle. Takakoivista teen haudutetun uunipaistin juuresten kera erittäin hitaasti kypsentämällä. Lopuista lihoista ja rangasta saa muutaman litran keiton ... niin ja turkki talteen pakkaseen. Niiden lopullista käyttöä vielä pohdiskelen.

Tapaan roikuttaa suolistettua jänistä muutaman päivän kinnerpuussa autotallissani. Sen jälkeen eläin karvoineen kelmuun tiiviiksi paketiksi ja pakkaseen. Se säilyy hyvänä useita vuosia.


Paketti on otettu pari päivää aiemmin jääkaappiin sulamaan. Äkkinäinen ei halkoa eläimeksi tunnista.



Nyljetty rusakko. Seuraavaksi ulkofileet irti ja sitten sisäfileet. Paistit talteen ja loput osat pienitään keiton pohjaksi. Veitsen on hyvä olla terävä ja pyöreäpäinen.


 Tästä on hyvä jatkaa ruuan laittoon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta