torstai 12. syyskuuta 2013

Sinisimpukoita jäämerellä

Varangin vuono Norjan koilliskulmassa.

Laskuveden aikaan kallioseinilta paljastuu sinisumpukkakasvustoja. Simpukat ovat kaupasta ostettaviin nähden pieniä, mutta herkullisia. Parhaimmillaan kolmen-neljän sentin mittaisia.

Kerätään sormin tai pienen veitsen avustuksella. Krapsutellaan pinnat puhtaiksi.

Annos kahdelle: litran verran simpukoita, lasillinen valkoviiniä, 3-500 g tomaattimurskaa, valkosipulia ainakin 5 kynttä tai koko sipuli, chiliä jos haluaa voimakkaampaa, merisuolaa ja nippu persiljaa. Valkosupuli puristettuna ja chili viipaloituna kattilaan. Nopea kuullotus. Valkoviini sekaan. Simpukat voimakkaasti kiehuvaan liemeen. Kansi päälle ja ravistellaan kansi päällä. Keitetään viitisen minuuttia. Tomaattimurska ja suola sekaan. Keitetään vielä muutama minuutti. Paljon persiljaa, nopea kiehautus. Tarkastetaan maku. Tarjotaan kylmän, kuivan valkoviinin ja maalaispatongin kera. '
Onistuu hyvin myös retkikeittimellä. Kuvan simpukat menivät seitikeiton mausteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta