torstai 26. syyskuuta 2013

Rautukeitto

Inarijärven Vasikkaselän syvänteen reunalta, 30 metrin syvyydestä nousi inarinrautu, hienoin tuntemani kala. Graavattu rautu on herkkua. Tällä kertaa siitä tehtiin myös keitto, johon käytettiin yksi file sekä ruodot, nahat ja päät yhteensä kolmesta kalasta. Kalakeiton salaisuus on aina liemi.

Tässä vaiheessa kala on saatu perattua. Kidukset on poistettu ja kaikki veri huuhdottu pois. Kalan lisäksi tarvitaan 1 - 2 perunaa syöjää kohden, sipulia puolet perunan määrästä, suolaa, purkillinen kermaa, kokonaisia maustepippureita ja nippu tilliä.
Keittoon kalafile pienitään peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Kalasta löytynyt mäti sopii myös mukaan.

Aluksi tehdään liemi: Kalat kattilaan ja vettä sen verran kuin keittoon tarvitaan, 3 - 5 dl syöjää kohden. Pieni kourallinen pippureita mukaan. Annetaan kiehua muutamia minuutteja ja sen jälkeen seistä niin, että liemi kirkastuu. Siivilöidään liemi keittokattilaan. Sen jälkeen sekaan kuutioidut perunat ja sipulit. Keitetään melkein kypsiksi, minkä jälkeen kalapalat sekaan. Annetaan hetki kiehua. Suola, tilli ja kerma keittoon.

Keittoa voi vielä hauduttaa jonkin aikaa. Maku voimistuu. Kaikkein täyteläisin maku on uudelleen lämmitettäessä.

Keitto lautasella. Syödään jälkiuunileivän tai tumman kuivan leivän kanssa. Juomaksi vettä tai olutta.
Samalla periaatteella voi tehdä maukkaan kalakeiton melkein mistä tuoreesta kalasta tahansa. Perusperiaate on aina sama: liemi ruodoista tai pikkukaloista - mitä enemmän kalaa sen parempi. Siivilöidään liemi talteen ja tehdään keitto siihen. Lopulliseen keittoon sitten aina ruodotonta filettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta